zondag 29 mei 2011

Zoals beloofd! Hier volgen de fruitkorfjes met schuim. Nu het zomerfruit weer begint binnen te druppelen en ik werkelijk snak naar bramen en bosbessen vol van zomersmaak, kan ik mij niets lekkerders voorstellen dan deze fruitkorfjes. Ze zijn ook wel heel lekker weergegeven in het Bakboek, p. 152: En bijkomend voordeel: ik had nog twee eiwitten van mijn banketbakkersroom over (zie de vorige keer). Ik heb het recept daarom iets aangepast, omdat het Bakboek uitgaat van drie eiwitten. Aanpassen is dit keer niet moeilijk: voor de schuimpjes heb je eiwit, kristalsuiker en bloemsuiker (Vlaams voor poedersuiker, ik heb witte basterdsuiker gebruikt) nodig in dezelfde hoeveelheden. Waar de twee eiwitten van mij na weging 73 gram bleken te wegen, heb ik voor de kristalsuiker en de bloemsuiker diezelfde hoeveelheid afgewogen. De vulling bestaat uit banketbakkersroom, 150 gr. witte chocolade en het verse fruit. Zorg wel dat je de tijd hebt, want ze moeten in totaal 5 á 6 uur in de oven.



Eerst de schuimige bakjes. De eiwitten moeten schuimig geklopt worden met een garde of in de keukenrobot. Als je nog armen over wilt houden, zou ik de keukenrobot nemen (bij ons: de onovertroffen Kitchenaid, in een bijzondere rood glimmende uitgave. Niet goedkoop, maar onmisbaar). Vervolgens 50 gram kristalsuiker toevoegen en opkloppen. Dan de rest van de kristalsuiker toevoegen en kloppen tot het een heel stevig schuim is dat in pieken blijft staan. Door dit schuim voorzichtig de bloemsuiker spatelen. De oven voorverwarmen op 120 graden. Een bakplaat met bakpapier bedekken. Met een effen spuitmond van 10 mm in spiraalvorm een dunne bodem van binnen naar buiten tot spuiten tot je een doorsnede van 7 cm hebt. Meet alles na, het komt er echt op aan! Dan op de buitenste rand nog eens 3 cirkels recht omhoog spuiten. Herhaal deze bewerking en houd een tussenruimte aan van 4 cm (meten!).







De bakjes moeten dan één uur in de oven op 120 graden. De ovendeur als het kan een beetje open, ik heb dat gedaan door er propjes aluminiumfolie tussen te doen. Mijn bakjes werden niet zo mooi wit als op de foto's in het bakboek, ik denk dat ik de temperatuur volgende keer iets lager doe. Na een uur de oventemperatuur verlagen tot 75 graden en de schuimpjes nog 4 á 5 uur laten drogen. Vier uur was bij mij genoeg.






De witte chocolade smelten (au bain marie, bij mij viel er een druppel water in en toen wilde de chocola niet meer smelten) en daarmee de binnenkant van het bakje bestrijken (dat heb ik maar bij één bakje gedaan, gelet op mijn 'ongelukje', maar wilde toch weten hoe het smaakt). Met de banketbakkersroom - die weer tot een gladde massa is geklopt - de bakjes vullen en het verse fruit er over verdelen.



Ik vond ze heerlijk! En wat vond het panel: met chocola aan de binnenkant 'ook lekker', maar zonder nóg lekkerder. Dan smaken ze veel 'engelachtiger' en puur. Ik denk dat de chocola als een soort bescherming van de schuimbakjes bedoeld is waardoor deze goed blijven als je ze wat langer van te voren wilt maken. Als je dat niet wilt, kan de chocola ook weggelaten worden.




Eindbeoordeling: 9,5!!















Geen opmerkingen:

Een reactie posten