Banketbakkersroom
De eerste keer dat ik banketbakkersroom uit het Bakboek maakte, was mijn panel niet zo heel tevreden. Ik had deze voor hen in éclairs (zelf gebakken, recept Bakboek, zal ik later nog over schrijven) gespoten en zij vonden het wat 'stroef' smaken en wat te vast van structuur. Niet zo romig. Ook ik had mijn vraagtekens bij het resultaat: ik had alle aanwijzingen precies opgevolgd, maar trof er kleine klontjes in aan die op zich niet hinderlijk waren, ik proefde ze niet, maar die ik niet bij een mooie banketbakkersroom vond passen. Die moet glad en glimmend zijn.
Twijfels had ik aanvankelijk ook over het feit dat er maizena in moest. De recepten die ik tot op heden had gezien, gingen alleen maar uit van eidooiers, soms ook bloem, maar maizena was ik nog niet tegengekomen. Dat zegt overigens meer over mijn ervaring met banketbakkersroom dan over de vraag of er maizena in moet of niet.
Mmm, dat stemt tot nadenken. Ik heb daarom wat recepten die ik op internet vond naast het recept uit het Bakboek gelegd. Het gebruik van maizena is niet bijzonder en blijkt een vaak gebruikt ingredient te zijn. Wat echter opvalt, is dat in de meeste op internet gevonden recepten niet het hele ei wordt gebruikt, maar slechts de eidooier. En ik vond een recept dat voorschreef aan het einde wat roomboter toe te voegen. Dit zou wellicht de twee probleempjes, klontjes en niet romig genoeg, kunnen oplossen. De klontjes zouden namelijk weleens van het (gestolde) eiwit kunnen komen en om het wat romiger te maken zou wellicht wat vet toegevoegd moeten worden. Ik heb daarom het recept waarin stond dat roomboter moest worden toegevoegd, een recept dat op het blog 'Tartacadabra' staat vermeld, gemaakt met de methode vermeld in het Bakboek. Een voordeel daarbij was, dat Tartacadabra uit gaat van de halve hoeveelheid van die in het Bakboek, wat weer gunstig is voor mijn reeds wat gewichtig panel. Uiteindelijk werden de ingrediënten:
Twijfels had ik aanvankelijk ook over het feit dat er maizena in moest. De recepten die ik tot op heden had gezien, gingen alleen maar uit van eidooiers, soms ook bloem, maar maizena was ik nog niet tegengekomen. Dat zegt overigens meer over mijn ervaring met banketbakkersroom dan over de vraag of er maizena in moet of niet.
Mmm, dat stemt tot nadenken. Ik heb daarom wat recepten die ik op internet vond naast het recept uit het Bakboek gelegd. Het gebruik van maizena is niet bijzonder en blijkt een vaak gebruikt ingredient te zijn. Wat echter opvalt, is dat in de meeste op internet gevonden recepten niet het hele ei wordt gebruikt, maar slechts de eidooier. En ik vond een recept dat voorschreef aan het einde wat roomboter toe te voegen. Dit zou wellicht de twee probleempjes, klontjes en niet romig genoeg, kunnen oplossen. De klontjes zouden namelijk weleens van het (gestolde) eiwit kunnen komen en om het wat romiger te maken zou wellicht wat vet toegevoegd moeten worden. Ik heb daarom het recept waarin stond dat roomboter moest worden toegevoegd, een recept dat op het blog 'Tartacadabra' staat vermeld, gemaakt met de methode vermeld in het Bakboek. Een voordeel daarbij was, dat Tartacadabra uit gaat van de halve hoeveelheid van die in het Bakboek, wat weer gunstig is voor mijn reeds wat gewichtig panel. Uiteindelijk werden de ingrediënten:
250 ml volle melk
5 druppels vanille essence
65 gram suiker
2 eierdooiers
20 gram maizena (in het recept stond 25 gr. Ik wilde hem iets minder vast maken)
klontje roomboter (in het recept stond 2o gr., dat vind ik te vet)
5 druppels vanille essence
65 gram suiker
2 eierdooiers
20 gram maizena (in het recept stond 25 gr. Ik wilde hem iets minder vast maken)
klontje roomboter (in het recept stond 2o gr., dat vind ik te vet)
Deze ingrediënten volgens de werkwijze op p. 33 van het Bakboek gemengd, waarbij ik heb opgelet de vanille essence bij de suiker/eiermengeling (Vlaams voor mengsel) te doen.
En precies zó (zie het plaatje hierboven, dit is zoals hij er uitziet) wil ik mijn banketbakkersroom! Heerlijk gewoon. Glad, glimmend vol van smaak, perfect.
Bijkomend voordeel was dat ik twee eiwitten over had, waarmee ik de fruitkorfjes van p. 153 heb gemaakt. Deze komen de volgende keer aan bod, met de opmerkingen van het proevend panel er gratis bij!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten