zaterdag 21 mei 2011

Tiramisu cupcakes

1e recept uit Cake days

Het boek Cake days begint met Tiramisu cupcakes. Ik vind dit eigenlijk wel jammer. In het boek staan allerlei leuke taarten. En cupcakes hebben we allemaal toch wel eens gemaakt. Maar ik zou bij het begin beginnen. De hele dag al van plan om te gaan bakken nu de blog er is en ik aan de slag kan. Uiteindelijk ben ik pas om 17.00 begonnen. Ik zag er toch wel tegen op alsof ik een soort examen moet afleggen. Maar ja, wie leest nu al deze blog. Niemand weet ervan. Er zijn 3 volgers en dat zijn wij zelf.

Bijna alle ingredienten heb ik in huis voor dit recept alleen geen mascarpone , slagroom en vanille essence. Dit bij AH nog gehaald.
Ik wil het recept eigenlijk precies volgen, maar ik bak altijd alles glutenvrij en dat verander ik niet. Alle recepten zullen met glutenvrij meel worden getest.

Ik bestel dit glutenvrije meel speciaal in Engeland. Daar verkopen ze het ook overal in de supermarkt. Werkelijk het allerbeste glutenvrije meel dat ik ken, ik gebruik nooit meer iets anders.

Als ik het recept lees moet ik wel even slikken bij de hoeveelheid suiker die erin gaat. Ik gebruik zelf altijd wat minder suiker dan de receptuur vraagt . Wat zal ik doen?
Alles erin of toch wat minder. Ik smokkel toch een beetje en doe er zo'n 50 gram minder in dan het recept vraagt. Ook gebruik ik rietsuiker. Dit heb ik mij ook al jaren geleden aangewend en ik wil dit niet zomaar veranderen.Ik heb trouwens nooit kristalsuiker in huis.


Eerst wordt er Spongecake gemaakt.

80 gram ongezouten boter
280 gram kristalsuiker
(230 gram rietsuiker gebruikt)
249 gram patentbloem
glutenvrije bloem gebruikt)
1 eetlepel bakpoeder
2 grote eieren
240 ml volle melk
1 theelepel vanille essence

Het recept geeft vrij veel meel en suiker aan, maar weinig boter in verhouding. Inderdaad wordt het beslag wat dun, ik giet het in een muffinvorm en zet het vervolgens zo'n 15 minuten in de oven.


Als ik het uit de oven haal ziet het er zwaar uit, niet lekker luchtig en goed gerezen. Ik heb nog wat vormpjes met beslag staan en doe die nu in de oven. Deze rijzen beter en zien er smakelijker uit. De anderen heb ik nog even teruggezet in de oven tot ze wat bruiner waren.


Terwijl deze afkoelen worden de volgende laagjes klaargemaakt.
Kahlua siroop
250 ml sterke koffie
75ml kahlua
evt 3 eetlepels rietsuiker
Koffie met kahlua in een pannetje laten koken, tot het er nog de helft is van wat er in ging. Van het vuur halen en af laten koelen.

Vulling
400 gram mascarpone - ( ik zou voor 200 gram gaan)
50ml kahlua
3 dl ongeklopte slagroom- (ik zou voor 1,5 dl. slagroom)
30 gram poedersuiker
cacaopoeder als versiering

Mascarpone met kahlua goed kloppen, slagroom met poedersuiker opkloppen. Daarna de slagroom voorzichtig door het mascarpone mengsel spatelen.

 Het recept geeft behoorlijke grote hoeveelheden aan terwijl de Spongecake maar voor 12-16 cupcakes is. Ik heb een enorme schaal vol met een heel machtige vulling.

O
ndertussen zijn de cakejes afgekoeld en kan ik met een mesje een holletje snijden in iedere cupcake. Dat gaat moeilijk, de cupcakes zijn nogal stevig en ik kan ze niet echt uithollen. DE bodem komt ook mee. De vulling leg ik apart. Daar gaat het koffie/kahlua mengsel overheen en met de rest worden de cupcakes gevuld. Dan een schepje van het mascarpone mengsel , de uitgeholde cakestukjes weer terug, vervolgens weer mascarpone vulling. De bovenkant bestaat uit de mascarpone met wat cacaopoeder.

Ik heb nog een halve schaal over van het mascarpone mengsel. DE helft van deze ingredienten zou genoeg geweest zijn voor deze 16 cupcakes. Zal dit als aantekening in het bakboek erbij zetten voor een volgende keer.


Het is een heerlijke avond buiten, ik heb met mijn man afgesproken de cupcakes te gaan proeven met een lekkere koffie erbij. Eerst natuurlijk een paar foto's gemaakt voordat ze alweer op zijn. De eerste wordt geproefd en smaakt naar meer. We nemen er meteen nog een. De smaak is goed, bijna als echte tiramisu. Na de tweede hebben we echt genoeg. Toch best machtig.
Mijn man geeft de cupcake een 8,5. Ik kan me daar goed in vinden.


Conclusie :
Recept blijkt toch heel leuk om te maken, ook al dacht ik eerst dat het maar weer cakejes waren. Het zijn wel degelijk een heel ander soort cakejes dan ik zelf ooit heb gemaakt. En dat is ook de bedoeling van dit 'project', recepten uitproberen en andere dingen bakken dan de standaard appeltaart, banencakejes, worteltaart en cheesecake die ik altijd bak!


De spongecake was te zwaar geworden, die hoort luchtiger.Maar ik weet dat als je met glutenvrij meel werkt het moeilijk is om zo'n recept luchtig te krijgen.
Volgende keer ga ik proberen deze wat luchtiger te krijgen en meer cake-achtig.
De vulling was heerlijk maar te veel, deze receptuur kan ik halveren.


De cupcakes zijn wel erg machtig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten